Vsakodnevno se srečujemo s pisalnimi, pisarniškimi, šolskimi, jedilnimi ali kuhinjskimi mizami. Največji problem nam ponavadi predstavlja izbira najbolj kvalitetne, vzdržljive in vizualno privlačne pisalne mize. Pri nakupu slednje moramo upoštevati material, barvo, dimenzijo, višino, nosilnost in prostor za shranjevanje. Preučiti moramo tudi, ali ustreza namenu našega nakupa, torej ali bomo na njej lahko brali, pisali, uporabljali računalnik in podobno. Biti mora tudi dovolj udobna in nuditi dovolj prostora za naše noge.
Izbira tipa in oblike
Obstaja pet osnovnih tipov oziroma oblik pisalnih miz. Izbirate lahko med dolgim modelom z masivnega lesa in z obilo pisalne površine, modelom v L obliki, modelom za tajnice z obilo prostora za shranjevanje, dvižnim modelom, ki ima ob straneh obilo prostora za shranjevanje in ima prav tako dvižni zgornji del, ki razkrije pisalno površino ter računalniško mizo v različnih dimenzijah in izvedbah. Pisalna miza dandanes nima zgolj samo ene naloge, torej ni več samo pisalna in odlagalna površina. Služi tudi kot opora in podpora med pisanjem, uporabljanjem računalnika in med različnimi deli v pisarni.
Večnamenskost in večopravilnost
Pisalna miza je prav tako vsestranska kot njen uporabnik. Med iskanjem popolnega in kvalitetnega izdelka morate tako upoštevati svoje želje, potrebe in preference. Njegov namen je tako poleg površine za pisanja in predalov za shranjevanje tudi večnamenskost. Prav tako naj bo privlačen na pogled, zaseda naj ravno prav prostora in naj obenem stilsko dopolnjuje druge elemente v prostoru.
Pri nakupu bodite pozorni na karakteristike izdelka
Odlagalna površina naj bo narejena iz odpornih materialov, saj ne želite, da so že v kratkem času vidni odtisi in praske. Priporočljiva je izbira svetlejših odtenkov, vsaj za odlagalno površino. Na temnejšem pohištvu so namreč prah in druge nečistoče hitreje opazijo. Preverite tudi, ali vam odgovarja višina in globina izdelka. V kolikor nimate po višini nastavljivega stola, kupite višjo ali celo po višini nastavljivo mizo.